.:: Pengenalan Diri ::.

Friday, 18 May 2012

10 - Perbezaan Perkembangan Anak Lelaki Dan Anak Perempuan

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum..

tersentuh n tertarik hati membacakan perkongsian seorang ibu dalam blognya tentang perbezaan antara anak lelaki vs anak perempuannya sendiri... 
Ya Allah, bertuah rasanya dapat anak sebegitu 
dan 
menjadi ibu kepada anak-anak yang menjadi hafiz dan hafizah.. 
Ana ada kongsikan sedikit tentang anak-anak beliau... 

DarwishnDarwisya (click link utk ke blog beliau)


  Bercakap tentang perkembangan kanak-kanak, pembaca pasti tahu saya mempunyai seorang anak perempuan dan seorang anak lelaki. Setelah mendidik mereka dengan cara yang sama, saya dapat melihat perbezaan keduanya yang begitu ketara. Adalah salah untuk meletakkan pencapaian/target yang sama pada anak-anak kerana setiap mereka adalah berbeza. Apa lagi kalau mereka memang dari jantina yang berbeza. Saya memang tahu akan fakta ini tetapi saya tetap meletakkan objektif yang lebih tinggi hanya kerana saya memulakan mengajar Darwish lebih awal dari Darwisya. Apapun itu jika saya membuat perbandingan antara kakak dan adik pada umur yang sama. Tetapi jika dibandingkan dengan kanak-kanak lain, sudah tentu Darwish jauh pencapaiannya. Dia kini melancarkan huruf bersambung dan dalam buku terakhir al Furqan. Selepas habis buku ini dia akan boleh mula membaca quran. 


Jika kakaknya, Darwisya, sudah boleh mula membaca walaupun merangkak pada umur 2 tahun 8 bulan dan mula belajar menghafaz, adiknya Darwish mungkin agak kebelakang sedikit. Ini kerana beberapa faktor yang saya rasa sinonim dengan kanak-kanak lelaki :



1) Lebih bermain

2) Buas

3) Tidak fokus
4) Tidak boleh duduk diam walau dimarah (tak takut)

   Itu belum dicampur faktor semulajadi kebanyakkan mereka seperti lambat bercakap dan sebagainya. Darwish masih tidak boleh bercakap dengan sempurna. Contoh lorry disebut oo-ii dan robot disebut oo-bot. Itu bukan lagi perkataan lain yang boleh disebut tapi tidak jelas. Setiap hari saya melatihnya untuk menyebut dua perkataan ini tapi belum lagi berjaya nampaknya. Pentingnya menyebut lorry dan robot kerana jika berjaya, dia akan boleh menyebut perkataan 'Bismillahirrahmanirahim' dengan sempurna. Harapan saya tinggi supaya dia boleh menyebutnya sebelum dia memulakan hafazan secara serius seperti Kak Wisyanya. Namun, saya pasrah jika ianya tidak berlaku secepat seperti yang saya harapkan.

   Apapun saya rasa ia adalah biasa untuk kanak-kanak tidak boleh menyebut perkataan tersebut dan ianya tidaklah sesuatu yang kekal hingga mereka dewasa. Satu hari dia akan boleh menyebutnya dan pada hari tersebut alquran akan disebut dari mulutnya dengan sempurna. Ia bukanlah penyebab untuk saya melengahkan langkah seterusnya (hafazan) jika dia sudah menghabiskan buku al furqannya nanti. Buat ketika ini pun dia sudah berjinak jinak untuk menghafal. Dibawah adalah bacaan Surah Al Fatihah, Surah An Nas dan sebahagian dari Surah Yassin dari anak lelaki saya yang berumur 2 tahun 7 bulan. Sekadar untuk berkongsi dengan para pembaca akan percakapannya yang belum jelas yang akan memberi kesan kepada kesempurnaan bacaan hafazannya tetapi yang ingin saya tekankan kepada para pembaca adalah walupun begitu, susunan dari satu ayat ke ayat yang lain sudah dalam keadaan teratur dan sempurna


~IlMu TaNpA aMAl IbArAt PoKoK tAnPa BuAh~

9 - Nutrisi vS kesihatan Kanak-kanak

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM
__Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh__

         Alhamdulillah. entry kali ni mungkin boleh melaparkan kita semua. Sebut je makan, fuh, kecut perut lapooooorrr..... Seronok tengok makanan-makanan yang pelbagai warna, bentuk, warna dan sebagainya.Ia boleh menaikkan selera seseorang. tetapi dunia teknologi sekarang menyebabkan kanak-kanak mengurangkan pemakanan berkhasiat untuk diri mereka. Ini kerana mereka lebih suka untuk meluangkan masa dengan menonton telivision, main play station dan sebagainya. So, ibubapa mestilah pandai dalam menarik minat anak-anak untuk makan dengan secukupnya supaya anak-anak mereka berada dalam keadaan sihat sejahtera terhindar dari pelbagai masalah penyakit. Disini ana kongskan serba sedikit tentang cara-cara untuk menarik minat anak-anak terhadap pemakanan.

Kreatif hidang makanan tarik selera si kecil

*kanak-kanak perlu diajar mengambil makanan sihat dan ibu bapa juga wajar memujuk anak mengambil menu sihat demi kelangsungan tumbesaran serta kesihatan anak. 

“Kadang kala anak tidak akan menjamah makanan yang disediakan ibu bapa kerana mereka mempunyai cita rasa sendiri sedangkan mereka perlu mengambil makanan sihat untuk tenaga dan juga proses pembesaran. 


*Ibu bapa juga mungkin lebih senang menyediakan menu berdasarkan cita rasa mereka menyebabkan berlaku percanggahan pendapat dengan anak. Perlu ada penyelesaian dengan tolak ansur terutama membabitkan makanan sihat

*Kanak-kanak akan menolak makanan yang mereka tidak gemari, jadi penyelesaian yang dicadangkan adalah membuat perjanjian dengan anak supaya mereka perlu mengambil sayur sekurang-kurang sedikit setiap kali makan. 

*Penyediaan makanan di dalam bento (kotak makanan) mungkin boleh membantu ibu bapa memujuk anak mereka menikmati makanan disediakan di rumah. Resipi menggunakan bahan seperti minyak masak Naturel menjadikan makanan kekal enak walaupun disimpan di dalam peti dingin beku

*menyediakan makanan dalam pelbagai bentuk yang menarik - menghias makanan

Kanak-kanak perlu makan ikut piramid pemakanan 

Ibu bapa sering menganggap kanak-kanak hanya perlu mengambil makanan dalam jumlah yang sedikit memandangkan saiz dan usia mereka yang masih muda walaupun hakikatnya kanak-kanak juga mengambil makanan yang hampir menyamai pemakanan orang dewasa. 

Perunding Pemakanan, Indra Balaratnam, berkata kunci pemakanan yang betul adalah mengamalkan pengambilan makanan seimbang, sederhana dan pelbagai selain penting mengikut piramid yang disarankan kementerian kesihatan walaupun untuk kanak-kanak. 

“Cara terbaik memperkasakan anak adalah melalui pemakanan kerana makanan adalah nutrisi penting yang membekalkan tenaga untuk anak sepanjang hari. 

“Ibu bapa perlu tahu anak mereka juga mengambil jumlah makanan yang hampir menyamai mereka kerana kanak-kanak memerlukan tenaga untuk membesar dengan sempurna. Makanan yang mereka ambil memberi kalori, protein, kalsium dan semua vitamin yang diperlukan,” katanya. 

Katanya, pemakanan yang baik akan menjadi asas penting untuk kanak-kanak membesar dengan sihat. Oleh sebab itu, mereka perlu makanan yang cukup untuk kekal sihat dan cara terbaik membekalkan anak dengan pemakanan sihat adalah mengikut piramid pemakanan. 

“Kanak-kanak wajar digalakkan mengambil pemakan yang pelbagai berdasarkan warna makanan seperti oren, merah, hijau dan putih yang mana setiap warna menyumbang kepada vitamin tertentu yang diperlukan badan. 

“Kentang umpamanya, kita lazim membayangkan kentang adalah kentang goreng yang dianggap makanan ringan, sedangkan kita boleh menyediakan kentang dengan menu sihat seperti memanggang atau menyediakannya dalam bentuk makanan lain seperti pegedil,” katanya. 

Beliau berkata, cara lain untuk mendidik anak menikmati hidup sihat dengan pengambilan makanan yang juga membina sahsiah diri ialah sentiasa menyediakan buah-buahan yang sudah siap dipotong sebagai snek harian. 

“Sentiasa sediakan buah-buahan yang sudah siap dikupas dan dipotong di rumah. Jadikan ia sebagai snek ringan di rumah. Sayuran seperti timun juga boleh dijadikan snek dengan cara memotongnya kepada saiz kecil sesuai dengan selera anak. 

“Ibu bapa mendorong anak mereka mengambil buah atau sayur secara tidak langsung dan lama kelamaan mereka pasti menggemari snek sihat disediakan. Ibu bapa juga tidak digalakkan menjadikan makanan sebagai pemangkin untuk anak berkelakuan baik,” katanya. 

Indra juga menasihatkan ibu bapa supaya memberi kebebasan kepada anak membuat pilihan mengenai makanan yang mereka suka dengan membawa mereka ke kedai memilih sayur, buahan dan makanan sihat lain. 

“Perkasakan mereka untuk membuat pilihan dengan membiarkan mereka melihat dan memilih serta mengambil sayuran yang disukai. Galakkan mereka membuat keputusan dan terangkan kenapa mereka boleh atau tidak mengambil makanan berkenaan supaya mereka berasa teruja untuk makan,” katanya. 

INFO:


  • Elakkan anak mengambil makanan segera seperti makanan dingin beku. 


  • Sentiasa sediakan buah di rumah sebagai snek ringan untuk menggalakkan anak mengambil makanan sihat. 

  • Beras perang baik untuk kanak-kanak kerana mengandungi bahan antioksida yang diperlukan oleh badan. 


  • Beras perang juga tinggi serat yang boleh mengelakkan kanak-kanak terkena serangan jantung. 

  • Jangan jadikan makanan ringan atau makanan segera sebagai pemangkin untuk anak melakukan sesuatu. 


  • Cara terbaik menyediakan makanan untuk anak adalah dengan mengikut piramid makanan Malaysia. 








  • Kesan akibat kekurangan berat badan terhadap kesihatan kanak-kanak
    Para ibu dan bapa jangan memandang ringan terhadap berat badan kanak-kanak.Perkataan ’tak apa nanti besar berat badan akan naik” perlu dikikis. Tidak dinafikan pemberianmakanan di usia satu hingga enam tahun adalah sesuatu yang amat mencabar. Namun perlu diingat, pemberian makanan yang berkhasiat amat diperlukan oleh kanak-kanak di usia begini untuk memenuhi keperluan tenaga dan nutrien yang semakin meningkat bagi mencapai tumbesaran dan perkembangan yang sempurna.
    Antara kesan akibat kekurangan berat badan terhadap kesihatan ialah:
    • • Menjejaskan kecerdasan otak
    • • Mengganggu pertumbuhan fizikal
    • • Mengganggu perkembangan kanak-kanak
    • • Mudah dijangkiti penyakit
    Panduan Memberi Makanan Kepada Kanak-Kanak Kurang Berat Badan.
    • • Adalah digalakkan ibu menyusukan anak-anak dengan susu ibu selama enam bulan secara eksklusif dan teruskan sehingga berumur dua tahun.
    • • Elakkan daripada memberi makanan dan minuman yang rendah kandungan tenaga seperti air kosong, teh, kopi dan sup kosong.
    • • Pastikan anak-anak diberi makan sekurang-kurangnya 5-6 kali sehari.• Tambahkan sedikit minyak, marjerin atau menggunakan santan dalam masakan contoh semasa menumis bawang, atau memasukkan santan semasa membuat bubur nasi.
    • • Pelbagaikan jenis makanan mengikut panduan Piramid Makanan Malaysia.
    Ubah Suai Makanan Untuk Kanak-Kanak Kurang Berat Badan
    Kanak-kanak yang kurang berat badan perlu makan makanan yang tinggi kalori (tenaga) untuk meningkatkan berat badan ketahap berat badan normal mengikut umur. Terdapat pelbagai cara yang boleh dilakukan oleh ibu semasa menyediakan makanan anak-anak. Antaranya:
    Menangani Anak yang Tidak Selera Makan
    Masalah ini kerap berlaku dikalangan kanak-kanak yang berusia satu hingga enam tahun.
    Banyak faktor yang menyumbang kepada masalah ini, antaranya:
    • • Terlalu banyak bermain
    • • Tiada kawan
    • • Masalah kesihatan
    • • Masalah gigi rosak
    • • Jenis makanan dan cara masakan yang sama.
    Ibu dan bapa perlu memainkan peranan untuk menggalakkan anak-anak makan. Antaranya:
    • • Galakkan anak makan bersama-sama ahli keluarga.
    • • Makan bersama-sama rakan sebaya.
    • • Hidangkan makanan beraneka warna dan bentuk yang menarik.
    • • Elakkan dari memarahi anak semasa makan.
    Tanggungjawab ibu bapa amat berat. Namun ibu bapa jangan mudah putus asa untuk melayani kerenah anak-anak. Ini kerana anak yang sihat merupakan tonggak utama masa depan negara. Semoga anda dapat menjadi ibu bapa yang berjaya. Insyaallah.



    ~IlMu TaNpA aMAl IbArAt PoKoK tAnPa BuAh~

    Thursday, 17 May 2012

    8 - Kanak-kanak vs belajar


    BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM
    ..__ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHIWABARAKATUH__..

         Entry kali ni, ana hanya ingin kongsikan serba sedikit tentang kanak-kanak dan dunia belajar. Boleh dikatakan, semua pembaca ( ada yang nak baca blog ana ke? ) dah biasa tengok, duduk bersama dengan kanak-kanak ni. Dunia kanak-kanak amat berbeza dengan dunia orang dewasa dan remaja. Dalam pemerhatian ana sendiri ( almaklumlah, anak saudara ramai, so, anak saudaralah yang menjadi bahan pemerhatian ana ), kanak-kanak ni suka sangat bermain. Dalam sehari, sekiranya mereka tidak bermain, Ya Allah, boleh demam jadinya. 24 jam bermain, mereka tak pernah letih. Apa benda antibody dalam badan mereka pun kita tak tahu. Dunia "main" sebati dalam diri mereka.

          Learning through play ( belajar sambil bermain ). Sebenarnya, kanak-kanak ni, walaupun mereka bermain, tetapi sebenarnya mereka sedang belajar sesuatu tentang persekitaran mereka. Samada mereka belajar meneroka sesuatu yang baru ataupun mereka sedang belajar untuk menyelesaikan sesuatu masalah. Seperti yang kita maklum, kanak-kanak tidak boleh duduk diam. Walhal dalam keadaan belajar sekalipun, mereka hanya boleh bertahan dalam 10-15 minit sahaja. Selepas itu, mereka akan mula untuk merayau / mengganggu kawan-kawan / membuat hal masing-masing. Oleh sebab itulah, dunia sekarang telah menggunakan keistimewaan kanak-kanak ini dalam mengajar mereka sesuatu yang baru dengan pelbagai kaedah. Secara mata kasarnya, memang nampak mereka bermain, tetapi, disebalik bermain itu, terselit pelajaran yang mereka boleh pelajari. Dengan hal ini, kanak-kanak akan lebih seronok untuk menimba ilmu. Mereka tidak akan berasa bosan dengan aktiviti yang dilakukan.

            Di Pra sekolah, tadika dan taska, pendekatan belajar sambil bermain memang dititiberatkan. Tetapi, ada sesetengah ibubapa yang "kurang" kefahaman mereka tentang makna sebenar learning through play ini, mereka akan memarahi dan merungut kepada guru-guru apabila anak-anak mereka asyik bermain sahaja. mereka hanya mahukan anak mereka "terror" dalam membaca, menulis, mengira dan menakul ( 4M ). Walhal, mereka tidak sedar bahawa, pada peringkat tadika, tujuan utama bukanlah untuk mengajar anak-anak tentang 4M tersebut, tetapi hanya sebagai persediaan kanak-kanak dalam menghadapi kehidupan sebenar disekolah apabila mereka berada dalam darjah satu. Anak-anak tidak boleh diberi tekanan dalam proses pembelajaran kerana mereka cepat bosan.

           Cepat bosan.... Satu perkataan yang membuatkn guru akan berasa tertekan. kanak-kanak yang cepat bosan ini akan sentisa menunjukkan sikap yang tidak sukakan sesuatu aktiviti yang tidak mencabar mereka. Untuk mengelakkan hal ini berlaku, guru mestilah bijak dalam menyusun strategi bagi menarik minat kanak-kanak. Contohnya mempelbagaikan aktiviti bermain. dalam sesuatu aktiviti, mestilah melibatkan semua kanak-kanak supaya mereka tidak akan berasa tersisih dan dipinggirkan. Kerana kanak-kanak ini merupakan individu yang sensitif. Contoh aktiviti lain adalah main peranan - lakonan olok-olok tentang cita-cita mereka. Disini, kanak-kanak bebas untuk memilih pekerjaan yang mereka sukai dan melakonkan setiap tugas pekerjaan tersebut seperti menjadi guru, polis, bomba, askar, doktor dan sebagainya. disini, ia akan membolehkan kanak-kanak lebih terbuka mindanya serta meningkatkan kemhiran motor kasar kanak-kanak. Keyakinan diri kanak-kanak juga dapat dicungkil.

            Selain itu, dalam dunia ini, bukan hanya kanak-kanak normal yang wujud. Ada juga kanak-kanak yang tidak bernasib baik dilahirkan seperti sindrom, autisme, disleksia, hyperaktif ( kadang-kadang boleh membuatkan guru demam dan menangis ) dan sebagainya. dengan hal ini, guru mestilah bijak dalam menjadikan kanak-kanak ini tinggi "self esteem" mereka. Kebiasaanya, kanak-kanak sebegini, mereka lebih berasa rendah diri berbanding kanak-kanak yang normal. Ana berpengalaman dalam bersama-sama seorang kanak-kanak sindrom tunner. memang pada permulaan pengajaran, memang ana berasa putus asa, tetaapi Alhamdulillah, pelbagai aktiviti kami lakukan dan beliau menunjukkan peningkatan yang memuasakan. dalam mengajarnya, kami menggunakan bahan maujud yang selalu digunakan oleh kanak-kanak. Nampak jelas disitu, beliau lebih gembira daripada menggunakan pensil dan kertas sahaja. 

            Oleh itu, terimalah anak-anak kita seadanya. Pelbagaikanlah aktiviti untuk mereka. Jangan jadikan mereka daalam kehidupan yang keterpaksaan. Ubahlah pemikiran kita kearah yang lebih maju sejajar dengan kemajuan negara. Tetapi, jangan sesekali agama diabaikan. Anak-anak adalah pewaris dan penegakkan bangsa akan datang. 





    ~IlMu TaNpA aMAl IbArAt PoKoK tAnPa BuAh~

    7 - Pemasaran Bermula

    BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..
    Seperti biasa, permulaan kitabah dengan Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...

            Alhamdulillah, syukur kerana masih diberi kesempatan untuk menghirup udara segar bumi Allah ini. Juga syukur kerana masih diberi ruang untuk kami sama-sama meneruskan sesi perniagaan / pembelajaran dalam kursus pengurusan ini. Alhamdulillah.
           
           Entry sebelum ini ada menyentuh dan menceritakan serba sedikit tentang pelan binaan "Apple Intellegent Center" . Bertuah rasanya diri ini dianugerahkan sahabat-sahabat sekumpulan yang memahami dan sangat sporting dalam pembuatan premis ini. Orang kata, xlengkap sekiranya kita hanya memberitahu seseorang tentang sesuatu, tetapi hanya dengan menunjukkan pelan bangunan sahaja tanpa meng'war-war'kan kepada media massa dan sebagainya. Tak kenal maka tak cinta kan!!!!. Maka, pada entry kali ini, ana dengan bangganya ingin berkongsikan sedikit tentang strategi-strategi pemasaran yang telah kumpulan kami gunakan dalam meluaskan empayar perniagaan kami ke seantero dunia. Kami telah menggunakan pelbagai kaedah seperti menggunakan Pamplet, Brosur, Banner, Flyers, Poster dan yang paling famous adalah Laman Web iaitu laman sesawang Facebook.  Cuba anda fikir sejenak, kenapa kami memilih lama sesawang facebook bukannya friendster, myspace, tagged dan seangkatan dengannya??. Fikir, fikir dan fikir... Ini kerana, majoriti rakyat malaysia memiliki laman sesawang facebook. Kanak-kanak pun sudah memiliki facebook. Nak berniaga pun dah menggunakan kaedah online dengan facebook.   Share maklumat pun dalam facebook. Belajar pun dengan facebook. Nak chit-chat pun dengan facebook. Nak berhubung dengan orang "luar" pun dengan facebook. :). Jarang sangat9999 kita dengar seseorang itu tidak memiliki akaun facebook. Jadi, kami tidak melepaskan peluang yang terbuka luas ini untuk terus menggunakan akaun facebook supaya masyarakat lebih senang untuk merujuk, bertanyakan tentang "Apple Intellegent Centre ini".

           Antara item yang kami tekankan di dalam pelan-pelan pengiklanan kami adalah berkaitan dengan nama pusat kecemerlangan kami, alamat tempat lokasi, nombor telefon untuk memudahkan orang awam menghubungi, email, web sites juga terdapat peta Apple Intellegent Centre", Visi dan misi juga dimuatkan bertujuan untuk lebih meyakinkan masyarakat untuk menghantar anak mereka ke "Apple Intellegent Centre". Ianya berwarna-warni bertujuan untuk menarik perhatian umum. Dalam pelan pengiklanan ini juga, kami menawarkan promosi dan perkhidmatan yang berpatutan dengan menggunakan makumat-maklumat yang mudah difahami oleh semua masyarakat. 

           Sebenarnya, dalam pembuatan poster ni, terlebih dahulu, madam telah memberikan sedikit sebanyak pendedahan kepada kami tentang poster-poster untuk dijadikan contoh. Antaranya adalah { Raha International School }, { Mumbai, India }, { NewPath Learning },
    Childhood and Inclusive Education }, dan banyak lagi ( just click untuk tengok lebih lanjut yer )... Pilih punya pilih, tengok punya tengok, teliti punya teliti, lastly, keluarlah hasilnya untuk poster bagi "Apple Intellegent Centre". Ana berharap agar poster ini dapat membantu sahabat-sahabat dan masyarakat dalam mengenali serba sedikit tentang "Apple Intellegent Centre". InsyaAllah, perkhidmatan yang ditawarkan amat memuaskan semua tidak kira peringkat umur dan latar belakang kehidupan.


    ** ni merupakan 1 contoh poster yang telah kami hasilkan.. cantik x?? model tu adalah salah seorang daripada ahi group kami sendiri.. :) ** 



    ~IlMu TaNpA aMAl IbArAt PoKoK tAnPa BuAh~

    Tuesday, 15 May 2012

    6 - Apple Intellegent Center

    BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM
    ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH.

              PERHATIAN!!!! PERHATIAN!!!! Siapa tak kenal "Apple Intellegent Center"??? Tak kenal lagi ke? Ya la.. Baru dalam proses pembukaan kan.. Ok. Jadi, ana nak perkenalkan serba sedikit tentang susun bina "Apple Intellegent Center" ni. Perhati elok-elok yer. Nanti senang nak cari. Apple Intellegent Center ni merupakan bangunan dua tingkat yang memuatkan Tadika, Taska dan Pusat Jagaan. Ana kongsikan sedikit gambar-gambar berkenaan dengan Apple Intellegent Center. ( Kena sebut berkali-kali supaya ianya menjadi realiti ) .. 




    1 )
    2 )





      
     
     3 & 4 


    1* pandangan atas premis
    2 * bersama pereka fesyen khas... ops salah plak, arkitek kami laa
    3 & 4 * pandangan sisi premis dan pandangan atas bersama bumbungnya... nampak cam apa ya???



    ~IlMu TaNpA aMAl IbArAt PoKoK tAnPa BuAh~

    5 - Bermula Projek Kami

    BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM
    Awal kalam ASSALAMUALAIKUM .. 

            Setelah penat lelah bertungkus lumus mencari nama yang sesuai untuk Pusat Kecemerlangan kami, akhirnya salah seorang daripada ahli kumpulan kami yang sememangnya berotak ligat dan otai iaitu Nur Syafiqa, beliau telah memilih nama "APPLE INTELLEGENT CENTER"  untuk premis kami. Waaa... dengan sebulat suara, kami mempersetujui nama tersebut.. Memang Intellegent lah kanak-kanak di tadika kami ini.. Insya Allah dan Alhamdulillah. Sebenarnya, untuk pengetahuan semua, Nur Syafiqa lah yang bertungkus lumus dalam aktiviti ini memandangkan beliau adalah setiausaha tadika kami.... Tak dilupakan juga dibantu oleh kami seahli kumpulan...


    Antara misi dan visi pusat kecemerlangan kami adalah :


    Visi
    • Sesebuah perniagaan yang dijalankan mempunyai misi dan visi yang tersendiri dalam menjadikan perniagaan itu berkualiti dan mempunyai standard yang telah ditetapkan.
    • Visi Apple Intelligent Centre:
    • Melahirkan kanak-kanak yang berkualiti dari segi pendidikan dan nilai moral yang tinggi dalam masyarakat bagi meningkatkan kualiti pendidikan negara.

    Misi Apple Intelligent Centre:
    1. ·  kurikulum yang digunakan selaras dengan KSPK (Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan) dan PERMATA yang membolehkan kanak-kanak memperolehi asas dalam komunikasi, sosial dan kemahiran-kemahiran yang positif dalam persediaan untuk ke sekolah rendah. Secara khususnya, matlamat pendidikan tadika adalah untuk membina kemahiran kanak-kanak dalam aspek-aspek berikut.
    2. ·     komponen kemahiran sosial memberi tumpuan kepada kanak-kanak untuk berinteraksi dengan alam sekitar dan persekitarannya, pembangunan konsep kendiri yang positif, disiplin, tanggungjawab sosial dan sikap yang positif terhadap pembelajaran.
    3. ·   komponen kemahiran intelek menekankan kepada persekitaran fizikal iaitu konsep nombor, huruf dan prasyarat untuk menulis, membaca dan kecekapan bahasa.
    4. ·   komponen kemahiran fizikal memberi tumpuan kepada aktiviti-aktiviti fizikal yang melibatkan penyelarasan pelbagai bahagian badan seperti kepala, tangan, kaki, mata dan jari.
    5. ·   komponen kemahiran rohani menekankan penerapan mulia dan kepercayaan kepada Tuhan.
    6. ·     aspek-aspek estetik dapat melatih kanak-kanak untuk menyatakan diri mereka atau apa yang mereka rasakan dengan tangan yang disampaikan melalui ciptaan, lukisan, muzik dan pergerakan. 



               Seperti yang kita maklum, setiap premis tadika yang dibuka mestilah mempunyai polisi-polisi yang tersendiri untuk menjaga kebajikan anak-anaknya. Bagi pusat kecemerlangan "Apple Intellegent Center" , ia mempunyai polisi-polisi yang tersendiri. Premis ini menggunakan gabungan kurikulum PERMATA dan Kurikulum Standart Pra Sekolah Kebangsaan ( KSPK ) . sebenarnya, premis kami ini menyediakan perkhidmatan tadika, taska dan pusat jagaan. ini kerana untuk memudahkan ibubapa yang tergolong dari golongan yang pelbagai latar belakang kerjanya. Kami bukan hanya menumpukan kepada ibubapa dari golongan pendidik sahaja. Premis ini dibuka pada hari Isnin sehingga hari Jumaat. Pusat Kecemerlangan ini menerima kanak-kanak yang berumur dari 0-6 tahun. Sebagai Pusat Kecemerlangan yang menyediakan pendidikan dari 0-6 tahun, kami menggunakan kurikulum PERMATA dan KSPK (Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan).

    Polisi Am
    • ·  Pusat Kecemerlangan Kanak-kanak “Apple Intelligent Centre” menggunakan bahasa Inggeris sebagai   bahasa uta\ma tetapi masih menggunakan bahasa Melayu sebagai bahasa wajib yang perlu digunakan
    • ·   Tempoh masa pengajaran dan pembelajaran di Pusat Kecemerlangan Kanak-kanak “Apple Intelligent Centre” adalah tidak kurang daripada 3 jam sehari dan 5 hari seminggu
    • ·     Pusat Kecemerlangan Kanak-kanak “Apple Intelligent Centre” menyediakan persekitaran yang baik, selesa, menarik dan berkualiti
    • ·    Pusat Kecemerlangan Kanak-kanak “Apple Intelligent Centre” menyediakan ruang yang cukup dan selesa serta menarik di setiap sudut
    • ·     Pusat Kecemerlangan Kanak-kanak “Apple Intelligent Centre” menyediakan persekitaran yang kondusif iaitu bersih, selamat dan baik
    • ·     Pusat Kecemerlangan Kanak-kanak “Apple Intelligent Centre” menyediakan aktiviti atau program luar untuk kanak-kanak
    • ·    Sebarang cadangan atau idea hendaklah mendapat persetujuan dan kelulusan daripada pengusaha dan Guru Besar


    Polisi untuk ibu bapa
    • 1. Ibu bapa hendaklah mendaftar anak mereka dengan mengisi dan mengesahkan dua salinan borang pendaftaran. Borang pendaftaran mestilah diserahkan kepada Guru Besar atau kerani Pusat Kecemerlangan Kanak-kanak “Apple Intelligent Centre” . Ibu bapa juga boleh mendaftar anak mereka secara online.
    • 2. Ibu bapa hendaklah terlibat dan menyertai setiap aktiviti yang dianjurkan atau dilaksanakan oleh  Pusat Kecemerlangan Kanak-kanak “Apple Intelligent Centre”
    • 3.  Ibu bapa hendaklah terlibat dan menyertai Persatuan Ibu bapa dan Guru (Parents & Teachers Associated) seperti aktiviti mesyuarat
    • 4. Ibu bapa hendaklah memaklumkan setiap masalah yang dihadapi oleh anak mereka seperti masalah alergik kepada pengusaha dan guru
    • 5. Pusat Kecemerlangan Kanak-kanak “Apple Intelligent Centre” menggalakkan ibu bapa dalam memberikan sebarang cadangan atau pendapat dan juga bekerjasama dengan guru
    • 6.  Ibu bapa digalakkan untuk membawa bantal dan tilam untuk anak mereka yang berada di pusat jagaan dan taska




    ~IlMu TaNpA aMAl IbArAt PoKoK tAnPa BuAh~

    4 - Jalan - jalan bukan sebarang jalan

    BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM
    Awal kalam, ASSALAMUALAIKUM dan selamat sejahtera 

           26 Mac merupakan tarikh pertama pemergian kami dalam pencarian TADIKA untuk menjalankan satu pemerhatian serta peng'interview'an terhadap pengurus TADIKA. Sebelum hari kejadian, nasib baik GOOGLE ada kerana ia yang banyak membantu kami dalam pencarian TADIKA untuk kami jalankan aktiviti. Ana sebagai wakil sahabat-sahabat sekumpulan untuk menalifon pengurus-pengurus tadika bagi membuat temujanji untuk kami ke sana. Banyak sebenarnya tadika yang telah ana talifon, cuma nasib tidak menyebelahi kami kerana kebanyakan daripada tadika itu sedang menjalankan aktiviti lain dan kami tidak boleh mengganggu mereka dalam masa yang terdekat. Tapi orang kata, rezeki masing-masing tiada siapa yang tahu, kecuali berusaha kan.. So, ana dan sahabat tidak berputus asa, kami tetap meng"GOOGLE"kan diri, sehinggalah kami menjumpai sebuah tadika yang bernama tadika "NUR GEMILANG", CAHAYA GEMILANG, dan tadika CERDIK TERBILANG. Hasil percakapan menggunakan talifon, kami diterima untuk ke sana. Walaupun jaraknya agak jauh dari tempat kami, tapi kami amat berpuas hati dengan hasil yang kami dapat. Ketiga-tiga tadika ini terletak di Bukit Beruntung, Rawang. Tak la jauh sangat kan. hehehehehehe

           Di sana, kami melihat pengurusan yang dilakukan oleh pengurus tadika itu sendiri. Sungguh unik dan teratur sekali. Walaupun ketiga-tiga pengurus ini merupakan seorang yang beragama Islam, tetapi mereka pandai untuk menjaga tatasusila segala apa benda yang terdapat di Tadika mereka. ramai orang kata, kaum melayu tak pandai untuk menguruskan sesuatu dengan sistematik berbanding dengan kaum lain. Tapi, ini lain pula jadinya. 


         Banyak yang kami dapat hasil daripada perbualan dan perbincangan bersama dengan pengurus tadika tersebut. Ana pernah bertanyakan seorang dari pengurus salah sebuah tadika, kenapa beliau tidak membuka cawangan-cawangan tadikanya di kawasan/daerah lain ?  Menurutnya, beliau hanya mahukan yang terbaik untuk premisnya.. Kenapa?? Padanya, sekiranya beliau membuka premis di cawangan lain, bagaimana beliau ingin menguruskan?? Beliau hanya mempunyai satu badan sahaja.. Beliau tidak mampu untuk berulang alik ke-sana ke-mari yang hanya membuang masa sahaja. Beliau juga bercerita kepada kami. Seorang pengurus cina baru membuka cawangan tadikanya berdekatan dengan tadika ini. Tetapi tidak bertahan kerana beliau tidak sempat untuk datang menjenguk cawangan yang baru dibuka. Ini kerana, kebanyakan Ibubapa kanak-kanak ingin berjumpa dengan pengurus dan guru tadika untuk bertanyakan tentangt prestasi anak mereka dan juga perkembangan tadika tempat anak mereka belajar. Bagaimanakah kita untuk memenuhi segala kehendak ibubapa sedangkan jasad kita berada di cawangan lain??. Sebagai langkah penyelesaian, beliau hanya membuka satu premis tadika dan bersebelahannya Taska dan pusat kecemerlangan. 


           Banyak tips yang kami dapat untuk menjadi pengurus yang baik serta tips-tips modal untuk permulaan dalam proses pembukaan premis. InsyaAllah ia akan berguna suatu hari nanti. tapi, kami akan mulakan sedikit sebanyak, bermula dari hari ini. Gaya mereka bukan sebagai seorang guru sahaja, bahkan sebagai seorang guru. Sehinggakan kami sentiasa teringat-ingatkan mereka walaupun dah berpijak di bumi yang nyata. Bumi UPSI.

    "Bukan senang untuk senang, Bukan susah untuk senang. Menjadi seorang pengurus, banyak memerlukan kesabaran dan ketabahan dengan kerenah pelanggan ( ibubapa ) yang mana mereka hanya mahukan yang terbaik dari premis kita. Cubalah untuk menerima segala teguran, nasihat daripada seseorang dalam menaikkan prestasi premis kita sendiri. kadang-kadang, sesuatu teguran itu bukanlah untuk menjatuhkan kita, tetapi kadang-kadang boleh melonjakkan kita ke tahap yang teratas". Pesanan Pn. Zainab - pengurus tadika nur Gemilang. 


    "kalau boleh, datang lah bawak ole-ole untuk kalian isikan kepada anak-anak didik di tadika kami " - pesanan Pn.Siti Rohaidah - pengurus tadika Cerdik Terbilang

    Disini, ana kongsikan sedikit tipa untuk memenuhi kehendak pelanggan. Antaranya :

    * setiap organisasi seharusnya sentiasa menilai perkhidmatan yang diberikan
    * dapatkan maklumbalas daripada pelanggan untuk memudahkan kerja-kerja penggubahsuaian atau membuat sebarang perubahan dalam perkhidmatan yang diberikan - jangan dok syok sendiri .. :)
    * tumpukan kepada pelanggan kehendahi dan perlukan. Bantulah mereka mendapatkan yang terbaik untuk mereka dan pastikan mereka senang hati dengan keadaan itu.





     sekitar kawasan-kawasan premis tadika




    ~IlMu TaNpA aMAl IbArAt PoKoK tAnPa BuAh~

    Thursday, 19 April 2012

    3 - JoM kItA BeR"BISNESS"

    awal kalam, bismillahirrahmanirrahim..
    Assalamualaikum pembaca budiman semua, juga khas buat Pn. Putri 

                 Tanpa melalut-lalut, kita terus masuk ke tujuan utama menulis.... Masa tak mencukupi. Pepatah Arab ada mengatakan," الوقت كالسيف, ان لم تقطعه قطعك " Cepat3.. saper mau translate?? Teeetttt.. ( skema sikit ). Masa ni diibaratkan seperti pedang, sekiranya kita tak memotongnya, ia yang akan memotong kita. So, kita jangan sesekali melengah-lengahkan sesuatu. Kelas2 seterusnya berjalan dengan lancar tanpa sebarang halangan walaupun kami terpaksa ulang-alik sebab nakkan tempat yang selesa.. yalaa.. keselesaan waktu belajar kan penting.. amat-amat penting. Alhamdulillah. Akhirnya kami dapat juga berkuliah di E-LEARNING.
    ( bangunan baru tu yang canggih2 gitu ).. 

           Kelas pertama kami dalam E-Learning. Kami diminta untuk berada di dalam kumpulan bagi membincangkan perihal TADIKA/TASKA/PUSAT ASUHAN/HOME CARE/DLL milik kami sendiri. ( fuh,,hak milik sendiri, best juga ) . Sebelum tu, kami telah diberi taklimat/kuliah berkenaan dengan jenis-jenis  TADIKA/TASKA/PUSAT ASUHAN/HOME CARE/DLL dan juga apa keperluan yang perlu ada dalam sesebuah institusi tersebut. Seperti pengurus, guru-guru, kakitangan-kakitangan lain ( cleaner, pembantu, ttukang masak dan sebagainya ). agak sukar untuk menentukan siapa pengurus dan sebagainya. So, masing2 pilih tempat yang sesuai bagi membincangkan "bisness" ni. Pn. Putri sebagai pemerhati dan pemberi nasihat..


     ( ni pic Pn. bagi lecture - comeeell -
     camera hs cikai je, babtu kabut cikit )

              Sepanjang perbincangan diadakan, Ya Allah, gamatnya dewan kuliah dengan suara-suara latar darikumpulan-kumpulan lain yang memohon untuk diberikan pekerjaan di tempat kami. Belom keluar poster dah ramai nak kerja. Nampak gayanya, majulah nanti kan.. ALHAMDULILLAH.. Walaupun kadang-kadang, kami kelihatan " xberapa matang " ( pembuat bising, kecoh, pengkhianat )  tapi kerja???? InsyaAllah mesti siap dalam tempoh yang diberikan.. Almaklumlah, Pendidikan Awal "KANAK-KANAK" katakan. So, perangai "Kanak-Kanak " tu meresap dalam diri kami ( bukan ana, tapi sahabat-sahabat, sebab ana ni dah matang -ececececece )

    ( sayupnya group-group lain - almaklumlah, bilik kuliah mewah katakan )


                                 ( khusyuknya  masing-masing, bincang ke sembang? )
    (tunjuk apa tu ? berlakon erk ??)



    oowwwhhhh.. seriusnya s/u ni.... tulis2 cantik2 ya !!


    ni lah hasilnya "bisness" kami..

                  Alhamdulillah, dalam masa yang diberikan, kami dapat menyiapkan rangka "bisness" kami. cuma kami tak berkesempatan untuk menyiapkan senarai-senarai tugas yang perlu dilakukan oleh setiap orang. Kuliah ditangguhkan pada hari tersebut kerana kami terpaksa berkejar-kejaran ke kuliah seterusnya yang jaraknya 1 hari "baby berjalan" . (^-^)

                    Sebelum jari berhenti menaip, ana cuba untuk kongsikan sedikit info berkaitan dengan ciri-ciri Pengusaha tadika. bukan senang untuk membuka premis sendiri. Buka mata, Tutup telinga. Antara aspek yang penting adalah ciri-ciri kepimpinan perlu ada. Macamana nak memimpin kalau diri sendiri tak terpimpin?? Selain itu, Berpengetahuan, Cekap, Terancang, Mempercayai, Menghormati, Komunikasi dua hala dan memberi galakan dan sokongan amat penting. Sekiranya semua aspek tersebut wujud dalam diri, InsyaAllah, kita akan menjadi seorang Pengusaha/pengurus, kawan yang baik, premis kita pun InsyaAllah maju sehingga seantero dunia. Amin. Sama-samalah kita memupuk sikap/ sifat tersebut. Kita juga akan di sayangi oleh insan sekeliling kita. Apa yang penting .. Niat utama kita adalah Ikhlas kerana Allah. Tiada perasaan hasad dengki dan seumpamanya.

     KERJA BERKAT,PASTI DIBALAS 

    Wallahua'lam bissawab.....


    ~IlMu TaNpA aMAl IbArAt PoKoK tAnPa BuAh~

    Wednesday, 11 April 2012

    2 - Segalanya Bermula Disini

    Bismillahirrahmanirrahim
    Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan salam sejahtera

        Hatiku mengeluh ( xelok mengeluh ) ,," penatnya jadi pelajar.. kan best kalau dah kerja.hrmmmmm " Masuk sem ni, dah enam semester ana bersama sahabat-sahabat seperjuangan bertarung dalam medan perjuangan ilmu. Terasa cepatnya masa berlalu. Tapi perangaunya tetap sama. Masuk sahaja semester baru, Ooh, azam baru, tapi jalan nya?? Hanya Hati yang mengetahuinya... Alhamdulillah... Cuma bab2 tugasan. Awal-awal masuk UPSI lagi, sememangnya suka menangguhkan kerja hinggakan tabiat buruk terbawa-bawa sampai ke semester 6 ni. Ya Allah, sedarlah HambaMu ini.. ( moga perangai ni tak terbawa-bawa ke alam pekerjaan nanti )

         Masuk minggu ke 4, ahhhhh.. Tugasan2 dah mula melambai-lambai untuk disiapkan. Majoritinya memerlukan persiapan dan dijalankan di TADIKA-TADIKA. Walaupun UPSI menyediakan TADIKA dan TASKA nya sendiri, tetapi kami bukan sewenang2nya dibenarkan untuk menjalankan apa-apa aktiviti di situ. Segala surat menyurat mesti disediakan untuk meminta kebenaran dari pihak atasan. Kadang-kadang, susah juga nak membuat urusan dengan ORANG BESAR ni.. Pelbagai kerenah yang kita dapat lihat. 

        Nasib kami baik, apabila salah seorang dari sahabat kami menawarkan diri untuk berurusan dengan pihak TADIKA. Walaupun mendapat sedikit teguran ( I'allah membina ), tapi kami tetap kuatkan semangat untuk memperjuangkan hak kami untuk melakukan aktiviti di TADIKA. Seminggu menunggu keputusan, akhirnya kami diterima. ( TERIMA KASIH SAHABAT> JASAMU AKAN KAMI KENANG ) Walaupun masa yang diberikan adalah waktu TRANSIT ( petang sebelum kanak-kanak pulang ), tetapi kami menerimanya dengan hati terbuka. 

        Kami bersedia untuk menerima apa-apa teguran dan nasihat untuk dijadikan motivasi dalam membina jati diri kami.


    ~IlMu TaNpA aMAl IbArAt PoKoK tAnPa BuAh~